Bahan-bahannya :
1 ekor ikan Siakap sederhana besar
Bahan A :
1 batang serai, dititik
Bawang putih & halia dihiris halus
Cendawan telinga kera (rendam dahulu dan tak payah dipotong2x)
Bawang besar, hiris kasar
3-4 biji asam boi (dalam botol), boleh dibeli di pasar raya @ kedai runcit
{if tak cukup masam, perah limau nipis)
Sos plum, boleh dibeli di pasar raya @ kedai runcit
Capsicum dipotong bulat,
2-3 hiris
Garam secukupnya
Secubit gula
Cili api secukup rasa (kalau nak pedas, lebihkan)
Hiasan :
Daun ketumbar, dengan pokoknya sekali, tak perlu dihiris
Cili besar merah
Cara2x membuatnya :
1. Rebus ikan dalam kuali leper @ kuali dengan air tidak terlalu banyak.
2. Apabila ikan hampir masak, masukkan kesemua bahan A di atas.
3. Lebih kurang 10 minit, hidangan telah masak, rasa, angkat, hias dan makan.